Kalle Kamel med Familjen

Vilken dag, alltså jag älskar sådana här aktiviteter 🐫
Hela släkten samlad för att fira Farmors 75 års dag.
Hon bjöd oss alla på en kameldag hos Kalle Kamel med familj och Pelle och hans familj.

De bor idylliskt utanför Gyttorp, Gamla Viker, i en gammal 1700 tals gård med utsikt över sjön Vikern eller om man så föredrar kameler.

Våren börjar spira och idag var det 10 grader varmt och skönt i luften. Det är så härligt när blommorna börjar dyka upp i naturen med sin färgprakt.

Först bjöds vi på en god smörgås och efter det Kamelkaka med lingongrädde. Så gott!
Inger berättade för oss om det fascinerande djuret Kamel 🐫 och hur de själva kom på den roliga idén att skaffa Kameler🐫🐫. Karlsson och Anna är mamman och pappan som efter tre år fick lille Karlsson som nyss fyllde 10 år.

Här är lite info som vi fick oss berättat av Inger om Kameler 🐫

Kamelen kallas även för "tvåpucklig kamel" eller "baktrisk kamel".

Kännetecken
Kamelen är främst känd för sina två stora pucklar den har på ryggen. Pälsen är anpassad för klimat som sträcker sig mellan minus 30 grader till 50 grader varmt. För att klara de stora temperaturväxlingarna har kamelen en vinterpäls som är lång och tjock samt en sommarpäls som är så tunn att kamelen nästan ser naken ut. Kamelens päls varierar mellan ljust brun till mörkbrun. Fötterna har två stycken tår som kamelen kan sära på för att få bra grepp på den lösa sanden. Under tårna sitter det tjocka trampdynor som skyddar mot den på sommaren heta sanden. Kamelen kan stänga igen sina näsborrar vilket den gör när det blåser sandstormar. Ögonen skyddas då av de långa ögonfransarna. Kameler är passgångare, det vill säga att de flyttar bena på samma sida samtidigt.

Levnadssätt - Öknens överlevare
Många tror felaktigt att kamelens pucklar rymmer vatten. Men så är inte fallet. I sina två pucklar har kamelen fett för att kunna använda när det är ont om föda. Om kamelen skulle ha fettet jämt fördelat över hela kroppen skulle det påverka kamelens värmereglering. Kameler klarar av att vara utan vatten under långa perioder. Upp till en tredjedel av sin vikt kan kamelen förlora i vätska. Det går att jämföra med en människa som max klarar av att förlora 10-12 % i vätska under samma förutsättningar. När kamelen dricker kan den dricka över hundra liter i ett svep. Vattnet lagrar sedan kamelen i kroppens vävnader och inte i magen. På så sätt klarar en kamel som tar det lugnt att vara utan vätskepåfyllnad i upp till ett halvår. Tack vare att kroppstemperaturen hela tiden justeras efter omgivningen förlorar inte kamelen särskilt mycket vätska. Under natten sjunker kamelens kroppstemperatur till 34 grader för att under dagen stiga upp till 40 grader igen. Dessutom har kamelen väldigt tjocka blodkärl vilket hindrar den från att svettas bort onödigt mycket vatten när det är som varmast. Kamelen är ett flockdjur som lever i små grupper på maximalt 15-20 individer. Gruppen består vanligtvis av en fullvuxen hanne och hans honor samt deras ungar. Många hannar strövar ofta runt ensamma.

Utbredning
Kamelens ursprungliga område är i Centralasien. Idag finns tama kameler över stora delar av hela Asien. Vilda kameler har bara observerats i Taklimakanöknen, nära sjön Lop Nor (båda i den kinesiska provinsen Xinjiang) och slutligen även i Gobiöknen.

Föda
Under sommarperioderna rör sig kamelerna gärna mot dalar där det finns rikligt med föda som gräs, snår och buskar. För att sedan när vintern närmar sig söka sig bort mot oaser. Kamelens mun och matsmältning är anpassad för att tåla de växter öknen erbjuder. Oavsett om växterna har taggar eller höga saltnivåer klarar kamelen av att ha dem som föda. Matsmältning är oerhört effektiv på att utvinna vatten ur det kamelen äter. Även från växter som sedan länge torkat i solen klarar kamelen av att utvinna den lilla näring som kan finnas kvar. Kamelen klarar även av att dricka både bräckt och saltvatten. Till skillnad från de äkta idisslarna består kamelen mage av tre avdelningar: vom, nätmage och löpmage. (Kamelerna saknar alltså bladmagen som är den fjärde magen äkta idisslare har). Även om kamelen är idisslare är det idag bevisat att förmågan att idissla har utvecklats parallellt med idisslarna.

Fortplantning och parning
Under parningen sjunker honan ner på buken, vilket inte sker hos något annat hovdjur men däremot är vanligt bland kattdjuren. Kamelen är dräktig i 13 månader och föder därefter en unge. Själva födseln kan pågå i flera timmar och vara väldigt krävande. Ungen kan därefter redan efter några minuter ta sina första kliv. Digivningen pågår därefter i ungefär ett års tid. Ungarna stannar hos honan tills nästa parningssäsong påbörjas.


Så var det dags för oss att äntligen träffa Kalle , Anna och Karlsson.

Vilken värme de alstrade. Det var som att sätta sig i en varm och mysig fotölj. Så skulle man borra in händerna och ta ett stadigt grepp om tofsen på puckeln. Då blev även händerna varma och goa.

Familjen Kamel ville gärna snabbt få ritten avklarad för att få det de tyckte bäst om... GOSET

Vi fick en riktig prat- och gosestund jag och Anna 😂🐫
- Jag prata med Kameler 🐫🐫🐫 😂😳👍

Alltså, jag är kär i de här Kamelerna, de är såååå gosiga.

Vi hade svårt att slita oss från de små godingarna.
Familjen!
Våra Kamelförare.
Josefine, Pelle och Karlsson 🥰🐫🥰

​​

En riktigt lantlig idyll, en plats jag mer än gärna skulle stanna längre på. Det är något visst med vissa platser, de inger ett lugn, ett välbehag, en glädje och en njutning. Det finner jag här.

Vilken fantastisk minnesvärd dag tillsammans med alla nära och kära 🙏❤️

Blir du också sugen på en dag med Kalle Kamel med familj, titta in på deras hemsida http://kallekamel.se/ .

Nöjda och glada var det dags för oss att lämna det sköna lugnet på landet och bege oss hem till staden och 75 års middag hos Farmor Carina.

Gillar

Kommentarer