Sverigeturisten Allemansrätten

Detta unika vi har i Sverige - Allemansrätten - att vi alla kan röra oss fritt i den svenska naturen.

För oss som bor i Sverige tar vi nog detta för självklart, vi reflekterar kanske inte ens över hur fantastiskt det verkligen är. Vi är fria, fria att få gå ut i skog och mark, plocka svampar och bär, sitta på en stubbe och njuta av stillheten och den ro som naturen bjuder på är så välbehövligt för vårt välmående. När jag tänker på det blir jag alldeles varm, vilken ynnest.

Det blir ytterligare tankeväckande i dessa Coronatider, det är väl ingen människa som kunde tänka sig att detta kunde hända. Vi tog ju vårt system för givet, att vi kunde gå ut och resa som vi ville. Men över en natt är allt förändrat. Må vi ta vara på det goda som finns, känna tacksamhet och vara rädda om vår natur och vår jord.

Vi har ett ansvar, gentemot vår frihet med allemansrätten, vilket är jättebra. Vi kan ju inte bete oss hur som helst.

För en heltäckande information om allemansrätten hänvisar jag till Naturvårdsverkets sida.

Våren den ljuva då allt börjar spira och vi likt björnen kommer ut ur våra iden och börjar påta i våra trädgårdar och samtalen börjar ske över staketen. Det är då som de små solarna börjar titta fram i dikesrenen för att tala om att nu är det vår. Tätt efter tussilagon kommer blåsippan, vitsippan, gullvivan och lagom till morsdag liljekonvaljen.

Kom nu ihåg att både blåsippan och gullvivan är fridlysta i hela landet. Gullvivan är Närkes landskapsblomma och här får den inte plockas alls men i övriga landet kan det råda lite olika sätt på hur den är fridlyst. Blåsippan får du plocka några få blommor av men inte gräva upp den med rötterna ej heller plocka för försäljning. På naturvårdsverkets sida kan du läsa allt om fridlysta blommor och växter.

Jag har många fina vårbarndomsminnen. Ett särskilt och det var när vi åkte till en hage i närheten av Kvarntorp. Vi hade med picknick som avnjöts i vårsolen och vi plockade vitsippor och pappa gjorde alltid en sälgpipa till mig, jag var så imponerad av det.

Det är inte alltid de stora och kostsamma resorna som är de mest minnesvärda. Att packa en korg med saft och bullar och åka ut i vår natur, plocka en bukett blommor, umgås och riktigt rå om varandra i en kravlös miljö. Det är vid dessa tillfällen jag har mina vackraste minnen.

Daldockan eller smörboll är det inte så vanligt att man stöter på nuförtiden i naturen. Förra året gick jag en yogavandring där vi skulle uppleva våra sinnen under tystnad. Hmmm plötsligt dök denna underbara blomma upp - inte gick det att vara tyst då inte - med ett lyckotjut ville jag visa på den vackra och väldoftande daldockan.

Funderade på varför jag är så förtjust i daldockan men det har också att göra med barndomsminnen. Min pappa älskade, som jag minns det iallafall, daldockan och visade den säkert mer än en gång för mig. Han gjorde mig också uppmärksam på dess doft.

Visst är det häftigt med de små tingen i livet, hur det sätter en prägel på oss. Alla de goda tingen som inträffat i mitt liv kommer jag för alltid behålla ömt i mitt hjärta medan de andra sk..ter jag i :)

Sommar och sol ja då finns ju massor att njuta i skog, sjö, hav och mark.

Det är bara ut med er - ta cykeln, vandra, promenera, gör en roadtripp, en utflykt, lägg dig på en filt och spana in molnen eller gå och fiska. Listan är oändlig - här är det bara att ta fram Sverigekartan blunda och sätta ner fingret, hit åker vi, gå in på sverigeturisisten.se och beställa broschyrer och kartor sen är det bara att botanisera loss.

Skogen, jag älskar verkligen att gå i skogen. Ända sedan jag var liten var jag med mina föräldrar och morföräldrar ut i skogen och plockade bär och svamp. Bär var inte lika kul som svampplockning och än i dag tycker jag inte att det varit höst på riktigt om jag inte minst en helg får ut i svampskogen. Lyckan är total när det dyker upp en matta med skogens guld - kantarellen.

Vintern då allt går till ro och vila. Men det måste ju inte vi tvunget göra. Naturen finns ju där för oss året om. Det gäller bara som det gamla ordspråket säger att ha kläder efter väder. Så bylsa på långkallingarna och bege dig ut. Frisk luft är ännu så länge gratis och inget man kan få för mycket av.

Det finns mycket vackert att skåda i naturen en vit vinterdag. Titta bara på frosten på ett blad - vilket konstverk - att det kan bli så - magiskt. Frågan är också när smakar en kopp varm choklad, en apelsin eller en grillad korv som bäst, är det inte på vintern?

Sommar, vinter, höst och vår varje årstid har sin charm, sina möjligheter. Naturen följer dess rytm och anpassar sig efter det. Kanske vi kan göra det samma. Gå ut i naturen, nu när vi har det så förspänt med allemansrätten och upptäcka dess skönhet i det lilla som i det stora.

Det finns något unikt att se och uppleva på alla platser i Sverige och du glöm inte bort ditt närområde. Ibland finns skatten där du står.

Välkommen att beställa GRATIS broschyrer hos oss på sverigeturisten.se där du kan ta den där dagen, som är lik den som är idag - superblåsig och ruggig - till att förbereda nästa utflykt då solen står högt i skyn.

Gillar

Kommentarer