Sverigeturisten Enköping

Det gäller att vara kreativ i dessa tider som råder. Får jag inte gå ut så får jag väl använda min fantasi och resa ut i vårt Sverige ändå.

Idag har jag beslutat mig för att besöka Enköping. Varför då kanske ni undrar? Ja, någonstans ska man ju börja och varför inte i Enköping.
Jag vet egentligen ingenting om Enköping mer än att det ligger mellan Örebro och Stockholm. Ett par vänner till oss som under några år bodde här i Örebro har nu hemvänt till sin hemstad Enköping och jag vet att vi så fort tillfälle ges kommer att besöka dem så varför inte vara förberedd på den turen.

Haha, då kanske jag kan briljera lite också när vi ses- för jag vet ju själv att sin egen stad känner man minst.

Då ska vi se...

Det är en fin broschyr som tagits fram och jag känner mig inspirerad från första stund att bekanta mig med staden.

Jag får mig en resa genom hela Sveriges historia allt från stenålderns boplatser, bronsålderns hällristningar, vikingatid, runstenar, medeltida kyrkor och stormaktens slott och herrgårdar. Jättespännande att under en dag åka runt och besöka platser, byggnader, fornlämningar för att få en känsla, en förnimmelse om hur tiden var då. Jag tror mig själv trivas bäst på stormaktens tid bland slott och herrgårdar, men vem vet jag kanske förvånar mig själv med att gå all in som viking :)

Naturreservat, vandringsleder, blommor och växter, raviner - att bara strosa omkring i vacker natur, insupa dofter och fågelkvitter. Ta fram en god picknick, som förslagsvis införskaffats på de gårdsbutiker för närproducerad mat som finns, och sätta sig ner och bara tomglo. Det är väl det om något som är semester.


Bada, en sommar utan bad går ju inte för sig. Här bjuder Mälaren på fina badplatser. Har du båt i Mälaren - ja då vet du säkert att du är lyckligt lottad som fritt kan åka runt i arkipelagen. Men för oss andra finns det ändå en möjlighet att besöka en ö i Mälaren, Arnö, hit kommer du med lindragen färja som tar knappt sju minuter.

Mälaren är en omväxlande sjö med sina många vikar och öar vilket lämpar sig utmärkt för en dags, ja fler med för den delen, paddling med kajak eller kanot. Att tyst glida fram i vattnet, hitta en vacker klippa eller strand att göra ett stopp på för att sedan glida vidare på nya upptäcktsfärder. I Örsundaån kan du också paddla te.x från Örsundsbro via Lårstaviken, ner till Kullabadet. Gillar man kyrkor så hör området runt Örsundsbro till de mest kyrktäta i Sverige.

Enköping - parkernas stad

Visst är det väl härligt att strosa omkring i vackra parker. Allt är så välskött och du kan bara gå runt, stanna till, dofta, njuta av blomsterprakt, välklippta buxbomhäckar, vackra träd, välkrattade grusgångar och nyklippta gräsmattor. För en stund låtsas att du tar en tur i din egna trädgård, ja vissa har ju faktiskt så i sin egna trädgård - dock inte jag.

Här finns ett tjugotal parker av mycket varierande slag, med möjligheter till lek och picknick, stillhet och motion.

Flanera runt och inspireras av de kreativa skapelserna och du har även möjlighet att köpa med en del av Enköpings blomsterprakt hem till din egna täppa då flera handelsträdgårdar har specialiserat sig på att Enköpingsperenner. Bara detta gör mig nyfiken att åka - vad är Enköpingsperenner? Vore väl kul att ta med hem som souvenir - en perenn för varje stad du besökt.

När vi nu är inne på lite shopping så är ju Enköping en småstad där man hittar de här mysiga, unika butikerna, restaurangerna och caféerna som jag personligen ÄLSKAR att besöka. Så när jag får gå loss här en dag är risken stor att händerna blir fulla med vackra påsar med massor av "onödigt roligt" och magen mätt efter en god shoppinglunch och eftermiddagsfika med något smarrigt intaget på ett mysigt café. Nä ni, nu vill jag åka direkt - nu på en gång!

Ja ni, tänk vilken kväll jag haft, uppkrupen i soffan med broschyren, har jag besökt Enköping med alla dess sevärdheter. Jag ser nu verkligen fram emot att få se allt IRL.

Vill du också drömma dig bort en stund och få inspiration och tips för en dagstripp eller ett längre besök i Enköping eller någon annan plats i Sverige - beställ GRATIS broschyrer och kartor på sverigeturisten.se

Samtliga foton är privata och har inget samband med Enköping.

Gillar

Kommentarer