⛄️Trettonhelgen 🥾

Trettondagsafton bjöd vi över Kerstin och Jörgen på middag. Det var visst i oktober senast vi sågs. Det blev champagne 🥂 chips med cream fresh, lök, rom och dill dipp som förrätt och till varmrätt testade jag ett nytt kycklingrecept med pasta som blev jättegott. Vi avslutade med pecannötpaj med vispgrädde och en god madeira till den. Gott och trevligt med gäster i huset igen.

Vi bestämde att vi skulle åka till Dovra sjöar på trettondagen och gå runt de tre sjöarna. Välbehövligt för balansen efter den middagen.

Vi kom fram vid 11 och valde att gå den längsta slingan, som är på 6,5 km. Kuperad terräng som frestade på den late.

På Länsstyrelsens sida kan man läsa följande om Dovra Sjöar:

Gå runt de tre sjöarna

Det finns möjligheter att gå runt en, två eller tre sjöar. Runt enbart den norra sjön är det 2,3 kilometer, runt norra och mellersta sjön 4,0 kilometer och runt alla tre sjöarna 6,5 kilometer. Avståndet från parkeringen till starten vid norra sjön är 1,5 kilometer, alltså fram och åter 3 kilometer.

Naturreservatet Dovrasjödalen är sedan gammalt ett välbesökt utflyktsmål på grund av områdets vildmarkskaraktär. Tre långsmala sjöar ligger här i en djup sprickdal i urberget.

Sjöarna är till stor del omgivna av branta bergväggar och vidsträckta barrskogar. De mest tydliga branterna finns vid norra sjön. I reservatet finns hundraårig barrblandskog och hällmarkstallskog, den senare med betydligt äldre tallar.

Vulkaner, vatten och is
En gång i tiden var den djupa och trånga sprickdalen fylld av den vulkaniska bergarten diabas. Under årtusendena har vatten och is nött bort diabasen så att bara de branta sidorna av det mer motståndskraftiga urberget står kvar. På hällarna vid norra sjön ser man att berget består av en mycket grovkornig gnejs, kallad ögongnejs. Här syns också hur hårda stenar, som varit infrysta i inlandsisens bottenskikt, har repat berghällen. Sådana så kallade isräfflor antyder den framglidande ismassans rörelseriktning.

Magra hällmarker
Vid en vandring runt Dovra sjöar lägger man märke till hur olik vegetationen är uppe på berget och nere i dalen. På den torra och magra hällmarken finner tallen rotfäste i smala springor i berget. Ljung, lingon, lavar och mossor klarar denna karga växtmiljö fint.

Rik dalbotten
Nere i dalen finns rester av bergarten diabas, som är basisk och ger en helt annan och rikare växtlighet. Den rikaste vegetationen finns i dalgången norr och söder om sjöarna. Blåsippa, springkorn, lundbräsma, vårärt, trolldruva och underviol är några av växterna som finns här.


Älskar de vackra stubbarna som dyker upp lite varstans.

Naturen var växlade under hela rundan likaså nivåskillnaderna.

Bra uppmärkt efter vägen 😃

Så kom vi fram till Dovra kyrka.

På Länsstyrelsens sida kan man läsa:

Dovra kyrka
I bergsbranten vid norra sjöns nordspets finns ett valvformat utskjutande bergsparti som kallas Dovra kyrka. Denna uppmärksammade formation har skapats genom blockvittring i berget. Ett sprickområde som Dovradalen är en utmärkt angreppspunkt för vattnets och frostens nedbrytande krafter. Genom att vattnet tränger in i bergets sprickor och ökar i volym vid övergång till is vidgas dessa sprickor. Till slut kan även stora block lösgöras från bergväggen. När detta har skett här är osäkert. Enligt traditionen var det jätten i Dovradalen som bröt loss blocket för att krossa Viby kyrka. Jättarna tålde inte klangen av kyrkklockorna och den nya kristna läran. Därför brukade de med så kallade jättekast försöka förstöra kyrkornas klockor. Jättens hustru hette Dovra. Hon sörjde över att ha en så vildsint make, och hennes strida tårar samlades upp i sprickdalen och bildade de tre sjöarna.

Så var det dags att gå upp för berget igen men snart stundar vår fikapaus.

Ännu en vacker stubbe med fina formationer inuti. Naturen är mäktig.

Vandringen fortsätter över stock och sten.

Ännu fler stubbar 😃

Vackra trädtickor.

En skön dag med goda vänner, fantastisk natur och kroppen fick sitt.
Nu är vi hemma igen, jag slocknade i bilen på väg hem och Robert har somnat här bredvid i soffan.
Frisk luft gör gott!

Gillar

Kommentarer